Zagrebačka uspinjača

Zagrebačka uspinjača koja spaja Gornji i Donji grad i u kojoj vožnja traje samo 64 sekunde najkraća je žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prometu.


Pokrenuta 1890. godine, uspinjača je prvobitno radila na parni pogon te su putnici nekada morali izaći kako bi je pogurali, a danas se uspinjača, kojom se i dalje rado služe brojni zagrepčani, pokreće električnim pogonom.

Donja stanica nalazi se u Tomićevoj ulici koja izlazi na Ilicu – najdužu zagrebačku ulicu, dok je na gornjoj strani smještena podno kule Lotrščak na gornjogradskom Strossmayerovom šetalištu.

 

Na ideju o izgradnji uspinjače, došao je građevinski poduzetnik D.W. Klein, promatrajući frekventnost pješačkog prometa. Nakon analize, poduzetnik je zaključio kako najveći broj građana koristi upravo Tomićevu ulicu kako bi došli do Gornjeg grada, a ne primjerice Mesničku ili Radićevu ulicu.
Financijska isplativost projekta bila je neupitna, pa se osječki poduzetnik brzo upustio u izgradnju najkraće željeznice na svijetu.

Uspinjača je sve do danas zadržala izvornu konstrukciju i izgled čime je zaslužila status zaštićenog spomenika kulture i jedne od glavnih zagrebačkih znamenitosti.


"Stara dama" najsigurnije prijevozno sredstvo

Stara dama, kako je s poštovanjem zovu zagrebčani, u 2010. godini proslavila je 120 rođendan. U više od jednog stoljeća vožnje nije bilo nijedne nesreće, nijednog stradalog putnika i zato uvjerljivo nosi naslov najsigurnijeg javnoga prijevoznog sredstava, ne samo u nas, nego i mnogo šire.

Zagrebačka uspinjača do danas je u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji.

Cijena i kupnja karte

Uspinjačom danas upravlja ZET, Zagrebački električni tramvaj, a cijena karte u jednom smjeru iznosi 4 Kune.
Karte za vožnju uspinjačom mogu se kupiti kod vozača na gornjoj stanici, odnosno kod rukovatelja otpreme kabina na donjoj stanici uspinjače.
Za vožnju uspinjačom također vrijede sve ostale vozne karte ZET-a (tramvajska, autobusna), u roku njihova trajanja.

Rezervirajte smještaj u Zagrebu!

 

HUP Zagreb
The Westin Zagreb
Sheraton Zagreb Hotel
Panorama Zagreb Hotel
Hotel International
Hotel Jadran
Newsletter
Sve najnovije vijesti pronađite na newsletteru Hotela International.